EPERVILÁGSuperfoods • Articsóka kivonat – Egy ősi gyógyszer
Articsóka kivonat – Egy ősi gyógyszer

 

 

Érékeld:

Az articsóka kivonat enyhíti az emésztési problémák minden tünetét – a puffadástól a hasi fájdalmon át a gázképződésig. Az articsóka kivonat megakadályozza a sóvárgást és olyan jól felpörgeti az anyagcserét, hogy megkönnyíti a fogyást.

Szerző: Carina Rehberg
Szakorvosi vizsgálat: Dorschner Gert

Articsóka kivonat – Az articsóka levél hatása

Az articsóka nem zöldség, szíve van – mondja Amélie “Amélie mesés világa” című francia filmben. Nyilvánvalóan szív az embereknek, mert hatalmas gyógyulási potenciál szunnyad az articsókban. Amélie természetesen az articsóka virágbimbóit értette, amelyek belsejét (a “szívet”) főzelékként fogyasztják. Csodálatos anyagokat is tartalmaznak, mint például az inulin , amely táplálja a bélben található jótékony baktériumokat, és így biztosíthatja az egészséges bélflórát.

Az articsóka kivonat azonban többnyire az articsóka dominánsabb gyógyhatású leveleiből készül, és nagyon specifikus betegségekre – már több száz éve – hagyományos gyógymódként alkalmazzák, kiváló hatással. Mert az articsókát már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is használták táplálékként és gyógyszerként, ami nem utolsó sorban a fáraó sírkamráinak falán elhelyezett terjedelmes illusztrációkból is kitűnik.

Articsóka kivonat – Bevált és jól kutatott gyógyszer

Az articsóka leveleit vagy a nyers virágbimbók préselt levét az ókorban cholereticusként használták, ami azt jelenti, hogy serkenti az epe áramlását és segíti az emésztést. Ahogy az gyakran megtörténik, a modern tudomány évszázadokkal később felfedezte, hogy az articsóka levelei pontosan ezekkel a tulajdonságokkal rendelkeznek. Így az articsóka mára az egyik, kutatások által legjobban ismert gyógynövény, amely számos klinikai tanulmányban bizonyította hatásosságát.

Az articsókalevél változatos gyógyító hatásáért a keserű anyagok nagy aránya (legfeljebb 6 százalék), mint például a cinarin, de számos flavonoid is felelős. A levelekben van a legmagasabb, ezeknek a gyógyhatású anyagoknak a koncentrációja, amiket a virágok kihajtása előtt szüretelnek. Gyógyászati ​​célokra a leveleket a virágok kihajtása előtt gyűjtik be, vagyis amikor az összes hatóanyag még a levélben van. ( 1 )

Articsóka kivonat – A hatások

Az articsókalevél kivonat a következő gyógyászati ​​tulajdonságokkal és hatásokkal rendelkezik:

Articsóka kivonat stressz eredetű gyomorfájdalomra

Az articsóka kivonat hatásos a felső hasi emésztési zavarok (funkcionális dyspepsia) ellen, mint pl. hányinger, teltségérzet, böfögés, gyomorégés, puffadás (meteorizmus) és idő előtti jóllakottság érzés. A kivonat hányáscsillapító (hányingercsökkentő) és görcsoldó tulajdonságai miatt is jó hatással van az emésztésre. Természetesen ezeknek a tüneteknek a lehetséges súlyos okait ki kell zárni. ( 14 )

Egy 2015-ös kettős vak és placebo-kontrollos klinikai vizsgálatban (Pavia Egyetem/Olaszország) articsókakivonatot adtak gyömbérrel együtt 4 héten keresztül, funkcionális dyspepsiában szenvedő embereknek. A vizsgálat előtt a résztvevők evés utáni teltségérzetről, puffadásról, hányingerről és más tipikus gyomortünetekről számoltak be, amelyek szintén több mint 3 hónapja kínozták őket. Mindössze 2 hét elteltével azonban a tesztcsoport minden tünetben szignifikáns javulást tapasztalt, míg a placebo-csoport tünetei súlyosabbak lettek, mint a vizsgálat kezdetén. ( 3 )

Articsóka kivonat az optimális emésztésért

Az articsóka kivonat segít a belek emésztési problémáinál, mint például a puffadás, görcsök és rendszertelen széklet, mert javítja az epe áramlását, elősegíti a hasnyálmirigy működését, ezáltal optimalizálja az emésztést és a tápanyagok hasznosulását. Hiszen minden tápanyagot és létfontosságú anyagot csak akkor tud a lehető legjobban felvenni a táplálékból, ha elegendő emésztőnedv (epe, hasnyálmirigy) áll rendelkezésre, és így az emésztés jól és tünetmentesen haladhat.

Igen, az articsóka kivonat állítólag megduplázza az epe kiáramlását, és magasabb koncentrációt biztosít az epe számára. Ez viszont rendkívüli mértékben javítja a zsíremésztést, így az articsóka kivonattal elkerülhető a teltségérzet és egyéb kellemetlenségek a zsíros ételek elfogyasztása után.

Mivel nincs szoktató hatás, az articsóka kivonat nagyon jó házi gyógymód lehet rendszeres használat esetén.

Articsóka kivonat koleszterincsökkentő helyett

Az articsóka kivonat a sztatinok ( koleszterincsökkentő gyógyszerek) valódi alternatívájának számít , amelyekről ismert, hogy számos kedvezőtlen mellékhatással bírnak, mint pl. a szürkehályog, izomproblémák, valamint Parkinson-kór és cukorbetegség. Számos tanulmány szerint az articsóka kivonat mellékhatások nélkül csökkentheti a koleszterinszintet. ( 2 , 10 , 11 , 13 ) Egy olasz tanulmány például az LDL-koleszterinszint körülbelül 18 százalékos csökkenését mutatta ki már 6 hét után, miközben a HDL-szint enyhén emelkedett. ( 8 )

Az articsóka kivonat itt kétféleképpen hat: egyrészt az articsóka kivonat serkenti a fokozott koleszterin kiválasztását. Másodszor, gátolja az új koleszterin képződését a májsejtekben. Ily módon az erek védve vannak a veszélyes lerakódásoktól, így az articsóka kivonat az érelmeszesedés (artériák megkeményedése) megelőzésére is hat ( 7 ).

Articsóka kivonat a szívnek és a keringésnek

Mivel azonban az articsóka kivonat segítségével a meglévő lerakódások is feloldhatók és lebonthatók, a kivonat érelmeszesedés kezelésére is alkalmazható, és kiválóan alkalmas szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. ( 15 )

Articsóka kivonat a jó vércukorszintért

Az articsóka kivonat megakadályozza az étkezések utáni vércukorszint ingadozást, ezáltal megakadályozza a sóvárgást – ez nagyon jó előfeltétele a túlsúly elvesztésének ( 4 , 9 ).

Articsóka kivonat az epére

Az articsóka kivonat hagyományos gyógymód minden olyan betegségre, amely az epeáramlás zavarával jár (beleértve az epekólikát is). Ma viszont már nem ajánlott (nagyobb) epekő esetén a használata – pont azért, mert félő, hogy a kövek kilazulnak, ami fájdalmas kólikához vezethet. Apró kövek esetén a kivonat az orvossal egyeztetve szedhető, hogy a kövek véglegesen eltávolíthatók legyenek.

Az articsóka kivonat ápolja a májat

Az articsóka kivonat májvédő hatású, ami azt jelenti, hogy védi a májsejteket és serkenti azok regenerálódását. Ennek eredményeként az érintett máj is jobban tud méregteleníteni. Az articsóka kivonat közvetett méregtelenítő hatású, májbetegségekre is ajánlott. ( 12 )

Ezen kívül a megfelelő májfüvekből teát lehet készíteni, amelyből naponta 2-3 csésze ajánlott:

articsóka levelek
Máriatövis magvak
cickafarkfű gyógynövény
édesköménymag
édesgyökér
borsmenta levelek
Minden hozzávalót egyenlő részekben összekeverünk, mozsárban megőröljük, és teáskanalanként egy csésze (150-200 ml) forró vízzel felöntjük. 7 perc múlva fogyasztható a tea.

Az articsóka kivonat méregtelenít

Az articsóka kivonat közvetlenül is méregtelenít. Tanulmányok kimutatták, hogy a kivonat fokozza a toxinok eltávolítását és csökkenti a toxinexpozíciót.

Például egy 2004-es tanulmány kimutatta, hogy az articsóka kivonat megvédhet a májkárosodástól, amely normális esetben a penészgombáknak való kitettség következtében alakulna ki.

Egy iráni tanulmány ( 5 ) kimutatta, hogy az articsóka kivonat bizonyos mértékig védelmet nyújt az alattomos ólommérgezés ellen is. Az ólom vagy más májkárosító toxinok növelik az úgynevezett májértékeket (pl. ALT, AST) és az ALP-t (alkáli foszfatáz). Ha azonban megelőző intézkedésként articsóka kivonatot vesz be, a májértékek ismét csökkennek. Az érintett kutatók következtetésükben a következőket írták:

“Ezek az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy az articsóka kivonat kelátképző tulajdonságokkal rendelkezik ólommérgezés esetén, ami a vér ólomszintjének csökkenéséhez vezet.”

A kelátképző tulajdonságokat az úgynevezett kelátképző szerekben találjuk meg, ezen vizsgálatok szerint egyértelműen az articsóka kivonat is ide tartozik. Ezek olyan anyagok, amelyek a szervezetben rosszul oldódó komplexeket képeznek a méreganyagokkal, így a komplexek a vizelettel vagy a széklettel ürülhetnek ki.

Az articsóka kivonat antioxidáns

Az articsóka kivonat magas flavonoid tartalmának köszönhetően antioxidáns hatású, azaz megvédi a szervezet sejtjeit a szabad gyököktől, csökkenti az oxidatív stresszt, ezáltal csökkenti a rák és mindenféle krónikus betegség kockázatát.

Articsóka kivonat rák ellen

Az articsóka kivonatában található flavonoidok közé tartozik az apigenin is, egy fitokemikália, amely már a tanulmányokban is hírnevet szerzett magának. Az apigenin a zellerben, a petrezselyemben és az oregánóban is megtalálható, és újraindíthatja az öngyilkossági programot a rákos sejtekben.


Articsóka kivonat savtalanításhoz

Az articsóka kivonat savtalanít, mivel elősegíti a szervezet saját bázisképződését (az epe és a hasnyálmirigy erősen lúgos), így erőteljes lökést ad a salak- és saveltávolításhoz.

Fogyj articsóka kivonattal

Mit jelent az, ha az articsóka serkenti az epe áramlását, amikor serkenti a májsejtek regenerálódását, amikor segíti a méreganyagok és a koleszterin eltávolítását, amikor lebontja a zsírlerakódásokat, és mikor képes mérsékelni a vércukorszintet étkezés után, és megelőzni a sóvárgást? Mindezek a hatások az articsókával kapcsolatos általános, erős anyagcsere-stimuláció eredménye. És egy valóban mozgásban lévő anyagcsere mellett az elhízásnak természetesen esélye sincs. ( 6 )

Mert most megnő az alap anyagcsere (nyugalmi energia elégetése) és megindul a tisztítás. Ha ugyanakkor nincs étvágy, és a vércukorszint nem ingadozik, akkor még gyorsabban elérheti a kívánt testsúlyt.

Éppen ezért az articsóka kivonat fogyókúrás kiegészítőként ajánlott. Tehát ha méregtelenítést , diétát, savtalanítást, vastagbéltisztítást vagy bármilyen más kezelést szeretne végezni a felesleges kilók leadására, akkor az articsóka kivonatot nagyon jól beépítheti a programjába.

Articsóka kivonat – Így használja és adagolja a legjobb hatás érdekében

A lehető legjobb hatás érdekében az articsóka kivonatot érdemes legalább 6 hétig szedni, de tartósan is használható – különösen, ha koleszterinszint csökkentéséről, az erekben felhalmozódott lerakódások lebontásáról vagy a beteg máj regenerálásáról van szó. A fent említett betegségek esetén, a javasolt napi adag 1600-2400 mg articsóka kivonat (3-5 kapszulába sűrítve). A napi adagot nem egyszerre, hanem legalább 2 adagra kell felosztani. Az articsóka kivonatot a legjobb étkezés előtt 15-30 perccel bevenni, pl. reggeli és vacsora előtt egy pohár vízzel.

Forrás:

1. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/cynarae-folium

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25954317/

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23923586/

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23745593/

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440660/

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23266743/

8. https://www.researchgate.net/publication/228098851_Beneficial_effects_of_artichoke_leaf_extract_supplementation_on_increasing_HDL-cholesterol_in_subjects_with_primary_mild_hypercholesterolaemia_A_double-blind_randomized_placebo-controlled_trial

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20737658/

10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18424099/

11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19821306/

12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29520889/

13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15581909/

14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14653829/

15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12377270/

 

Jogi nyilatkozat és általános információk orvosi témákban:

Az egészségügyi blogunkban bemutatott tartalom kizárólag semleges tájékoztatást és általános felvilágosítást szolgál. Nem minősül a leírt vagy említett diagnosztikai módszerek, kezelések vagy gyógyszerek ajánlásának vagy reklámozásának. A szöveg nem támasztja a teljesség igényét, és nem garantálható a bemutatott információk aktualitása, pontossága és kiegyensúlyozottsága.

A szöveg semmiképpen sem helyettesíti az orvos vagy gyógyszerész szakmai tanácsát, és nem használható fel önálló diagnózis felállításához, illetve bármely betegség kezelésének megkezdéséhez, módosításához vagy abbahagyásához. Bármilyen egészségügyi kérdéssel vagy panasszal kapcsolatban mindig forduljon bizalmi orvosához. Az epervilag.hu weboldal, valamint az epervilág.hu oldalon megjelent publikációk, hírek szerzői nem vállalnak felelősséget az itt bemutatott információk használatából eredő kellemetlenségekért vagy károkért.
« Vissza az előző oldalra

 

CSOMAGKÖVETÉS

Kövesd a már feladott csomagod útját. Az alábbi képre klikkelve a csomagkövetés oldalra jutsz, ahol írd be a csomagod azonosítóját.

 

TERMÉK KERESŐ

Keresel valamit?
Használd ezt a keresőt!

SZÁLLÍTÁS FOXPOST PONTRA
Ajánló! Most érkezett!
 • Útifűmaghéj

  Útifűmaghéj

  90 db útifűmaghéj kapszula 3 havi adag 500 mg útifűmaghéj kivonattal kapszulánként kivonat kapszulánként könnyen lenyelhető, kis kapszulák

  10000 Ft
Legújabb termékeink
 • Útifűmaghéj

  Útifűmaghéj

  90 db útifűmaghéj kapszula 3 havi adag 500 mg útifűmaghéj kivonattal kapszulánként kivonat kapszulánként könnyen …
 • Bio Ceylon-i fahéj

  Bio Ceylon-i fahéj

  90 db Ceylon-i fahéj kapszula 3 havi adag 500 mg Ceylon-i fahéj kivonat kapszlánként könnyen …
 • Mezei zsurló

  Mezei zsurló

  90 db mezei zsurló kapszula 3 havi adag 500 mg mezei zsurló kivonat kapszulánként könnyen …
 • Almaecet

  Almaecet

  90 db almaecet kapszula 3 havi adag 500 mg almaecet-kivonattal kapszulánként könnyen lenyelhető, kis kapszulák …
 • Macskagyökér

  Macskagyökér

  90 db macskagyökér kapszula 500 mg természetes valeriána kapszulánként Könnyen lenyelhető, kis kapszulák Mesterséges adalékanyagok …
Még több blogbejegyzés
 • A Niacinról

  A Niacinról

  A niacin a B-vitaminok csoportjába tartozó, vízben oldódó vitamin. A niacin egy gyűjtőfogalom, mely magába foglal két vegyületet, a nikotinsavat és …
 • Vannak éjszakai vitaminok!? Igen!

  Vannak éjszakai vitaminok!? Igen!

  Érékeld: Ha nincs komoly alvási problémád, de szeretnél mégis nyugodtabban, pihentetőbben aludni, akkor fontosak az éjszakai vitaminok! B1 vitamin Alvászavar, …
 • Vashiányos vérszegénység

  Vashiányos vérszegénység

  Érékeld: 1. Mi a vashiányos vérszegénység? A vashiányos vérszegénység, a vas hiányos hozzáférhetőségét jelenti a szervezetben. A vérszegénységet különböző tünetekről …
 • Hogyan jelentkezik a cinkfelesleg?

  Hogyan jelentkezik a cinkfelesleg?

  Érékeld: Ha sok cinket tartalmazó ételt fogyasztanál, annak sem lennének súlyos következményei, mert a cink élelmiszerrel történő túladagolása általában nem …
 • Mi történik a B3-vitamin túladagolása esetén?

  Mi történik a B3-vitamin túladagolása esetén?

  A jó vérkeringés különösen fontos az ember számára. A vér nemcsak létfontosságú feladatokat lát el, hanem oxigént is szállít a …
 • Mikor emelkedik a kálciumszint?

  Mikor emelkedik a kálciumszint?

  A napi kalciumszükséglet az életkortól és a nemtől függ. A Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) a felnőttek számára napi 900-1000 mg …
 • Étkezés előtt vagy után vegyük be a B-vitamin komplex kapszulát?

  Étkezés előtt vagy után vegyük be a B-vitamin komplex kapszulát?

  Sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy mikor a megfelelő időpont a B-vitamin-komplex szedésére. A B-vitamin-komplex szedésének napszakai alapvetően nem meghatározóak …

RÓLUNK


Nálunk olyan vitaminokat és ásványi anyagokat vásárolhatsz, amelyek teljesen mentesek a mesterséges adalékanyagoktól. A kínálatban megtalálhatók olyan szuperélelmiszerek is, mint az OPC, kurkuma, fitnesztermékek és a koffeines termékeink. Minden termék Németországban készül szigorú minőségi feltételek mellett, és teljesen mentes a nem kívánt mesterséges adalékanyagoktól.

EPER-VILÁG FACEBOOK  »

 

VÁSÁRLÁS


A vásárlás rendkívül egyszerű. A kiválasztott termék, termékek a kosárba kerülnek. Ha a válogatást befejezted, akkor a pénztár linkre lépve tudod véglegesíteni vásárlásod.

Figyelem! A regisztráció nem kötelező a vásárláshoz, de ha regisztrált vásárló leszel akkor különböző játékokban vehetsz részt, ahol terméket, vásárlási utalványt vagy kupont is nyerhetsz!

 

SZÁLLÍTÁS


Megvásárolt termékek kiszállítását a FOXPOST végzi.

Választásod szerint FOXPOST automatába, vagy az általad megadott címre postázzuk a megvásárolt termékeket.

Eper Világ | Motor: WP | Sablon: Netstilus | Kinézet: K@tilla | Tartalom: Eper Világ WebShop

Mesterséges adalékanyagoktól mentes vitaminok | Tartósítószer mentes vitaminok | Cukormentes vitaminok | Vegán vitaminok | Növényi eredetű vitaminok

Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldal „cookie”-kat (sütiket) használ. Fontos azonban tudni, hogy ezek semmilyen adatot nem tárolnak illetve küldenek az oldal látogatóiról vagy böngészési szokásairól, csak is az oldal használatát segítik. Weboldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Ha mégsem szeretné akkor az internetböngésző beállításainak megváltoztatásával a sütik küldése letiltható!

Adatkezelési tájékoztató

2020 - 2024 © EPERVILÁG

0
  A KOSÁR TARTALMA
  A kosár jelenleg üres!Vásárlás megkezdése